興味のある方は奮ってご参加くださいますようお願いいたします。


エモリー大の諸熊先生がエモリー大で2回目のサバティカルイヤーを迎えられ、
現在、京都大学を訪問されています。昨年、ノーベル化学賞候補者として挙げ
られていた方です。これを機に神戸大学に4月27,28日の一泊二日招聘して講
演をしていただくことになりました。

諸熊奎治教授の略歴:1963年京都大学で福井謙一教授の下で博士号を取得。
1964−67年のコロンビアおよびハーバード大学で博士研究員をした後、 1967年
ロチェスター大学教授。分子科学研究所が岡崎に開設された時、1977年理論系
および 計算機センターの長として帰国。1993年にはアトランタのエモリー大学
ウイリアムエマーソン教授、チェリーエマーソン科学研究センター長として、
今度は米国に“帰国”。専門は理論・ 計算化学で、触媒、ナノ物質などの化学
反応のシュミレーションを行っている。次期ノーベル化学賞候補者として雑誌
ニュートンでも昨年名前が挙げられている。


International Academy of Quantum Molecular Science Award, 1978; 
Bourke Lectureship, Royal Society of Chemistry, U.K., 1990; 
Chemical Society Award, The Chemical Society of Japan, 1992; 
Schrodinger Medal, The World Association of Theoretical Organic Chemists, 1993; 
International Academy of Quantum Molecular Science, Member and President (2000-2003); 
World Association of Theoretically Oriented Chemists, Fellow.



講師:  Professor Keiji Morokuma Cherry L. Emerson Center for Scientific Computation and Department of Chemistry, Emory University 講演題目:化学反応のことが計算化学でどれぐらいわかるか?      素反応から触媒反応、フラレン生成反応、酵素反応まで     (Computational Study of Chemical Reactions. From Elementary Chemical      Reactions, Transition Metal Catalyses to Mechanism of Fullerene          Formation Reaction) 期日:  4月27日14:00-15:30 場所:  神戸大学百年記念館「神大会館」A会議室 アクセス方法:http://www.kobe-u.ac.jp/info/access/rokko/index.htm 参照 要旨:Chemical reaction is the central theme of research in chemistry, and computational studies of potential energy surfaces can provide new insight into the mechanism, rate and dynamics of chemical reactions. In the present seminar, I will discuss some of our recent studies on potential energy surfaces and dynamics of a variety of molecular systems, including 1. photodissociation and ion molecule reactions of small gas phase molecules cascading through multiple potential energy surfaces 2. classical molecular dynamics study of formation of fullerenes from C2 fragments 3. potential energy surfaces and mechanisms of reactions of transition metal complexes 4. structure and reactions of metalloenzymes including the effects of protein environments.